Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

KMM Review Publishing

@ Sunday Times Books LIVE

Sampie Terreblanche Expresses His Concern at Deepening Inequality in South Africa

Lost in TransformationIn an article for the Dutch publication Trouw, Sampie Terreblanche, author of Lost in Transformation, laments the current state of extreme economic inequality in South Africa. Terreblanche says that the legacy of apartheid is to blame, but that the ANC government, who have ruled since 1994, should also take some responsibility.

Even under Nelson Mandela’s leadership, Terreblanche said, a small black middle class had started to enrich themselves, while the poor remained poor. According to Terreblance, the possibility that Cyril Ramaphosa, a wealthy businessman, will become vice president also does not bode well.

Zuid-Afrika is het land met de grootste economische ongelijkheid ter wereld, op een paar ministaatjes na. Emeritus hoogleraar economie Sampie Terreblanche waarschuwt voor een gewelddadige ontsporing van de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Zijn boek verscheen twee weken voor het bloedbad bij Marikana vorig jaar waarbij Zuid-Afrikaanse agenten 34 stakende mijnwerkers doodschoten. De stakers beschuldigden de politie ervan de belangen van de economische elite te verdedigen. Een elite waartoe ook de momenteel in het ziekenhuis opgenomen Nelson Mandela behoort.

Book details

 

Please register or log in to comment